Biografie

Laura Mijnders (1991) werd geboren op een rustige zaterdagnacht in Hardenberg, een dorpje in de provincie Overijssel. Inmiddels heeft ze zichzelf gesetteld in Norg en woont ze daar met een halve kinderboerderij en vijfendertig planten samen.

Toen ze tien jaar oud was, besloten haar ouders om van elkaar te scheiden. Laura’s moeder hertrouwde toen ze twaalf jaar oud was. Kort na het huwelijk van haar moeder en stiefvader, besloten zij om samen en café te kopen. Dit bleek een bron van verhalen en inspiratie voor haar te zijn. Laura transformeerde de verhalen die haar ter ore kwamen, in gedichten en (gedeeltelijk) waargebeurde, korte verhalen.

Toen Laura 23 werd, verhuisde ze naar een klein dorp in de provincie Groningen, Zuidbroek. Hier leerde ze het vlakke, uitgestrekte landschap, dat zo typisch is voor Groningen kennen. En ging ervan houden. Dankzij het uitzicht op het Groningse land, leerde ze om haar poëtische stem verder te ontwikkelen en verankeren.

In september 2021 werd ze verkozen tot huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen 2021-2022. Dit najaar zullen de gedichten die ze gedurende dit studiejaar schreef, gepresenteerd worden in een bundel die de titel ‘Tuinstoelenparadijs’ draagt. Ondertussen werkt Laura schoorvoetend aan haar eerste roman en werkt ze als journaliste voor de Streekkrant. Ook is ze actief als voorzitter van Dichter bij het Verleden en werkt ze als columniste voor de Ukrant.

Werk van Mijnders werd onder andere gepubliceerd in Avier, Schoon Schip, Meandermagazine en diverse bloemlezingen. In 2013 behoorde ze tot de 10 genomineerden voor de Groninger Museum Poëzieprijs en won ze de Steen & Been Klaag trofee. In zowel 2014 als 2015 werd ze genomineerd voor de El Hizjra Literatuurprijs. Ook publiceerde ze in samenwerking met VOOR DE POES Magazine in 2018 een kookboek: ‘Het VOOR DE POES Kookboek voor kat & baas’. In 2019 is er een tweede, hernieuwde druk van het kookboek gepresenteerd in Groningen.

Bewaren