Skip to main content

De afgelopen periode was vooral heel chaotisch. Na alle ontstekingen, het rochelen en het kwakkelen, begint de energie weer wat te borrelen en te bruisen. Wat betekent dat er ook weer wat nieuwe activiteiten op het programma staan de komende tijd. Maar eerst, wat hebben we de afgelopen twee maanden gedaan? Eigenlijk niet veel ondanks de chaos. Vooral bewust niet tot weinig schrijven en veel lezen. Het lijkt tegenwoordig steeds belangrijker te zijn om je gezicht te laten zien binnen de juiste kringen, dan dat je werkelijk schrijft. Zo nu en dan optreden geeft voldoening, en vooral hele fijne ontmoetingen, toch ben ik van mening dat men meer zou moeten lezen, juist in stilte. Mijn bewondering gaat uit naar de helden die in hun eigen tijd juist niet echt geliefd waren. Neem bijvoorbeeld Edgar Allan Poe. Net zoals met muziek, lijkt literatuur na de dood van de auteur soms, ironisch genoeg een opleving te doorstaan. Ik geef toe, ook ik zou meer moeten lezen, maar vaak bedenk ik wel een excuus om er niet toe te komen. Eigenlijk kan ik de rust gewoon niet vinden. Vandaar dat ik daar nu wel voor kies. Althans, er bewust voor probeer te kiezen. Meer lezen, minder schrijven en praten. De stilte weer leren waarderen.

Ik kon het natuurlijk niet laten om juist wel op de uitnodiging van het Stedelijk Museum Assen voor Hedendaagse Kunst in te gaan. Het betrof een voordracht van tien minuten in mijn oude school, -het Veningerland-, waar destijds alle eersteklassers van het VMBO, HAVO enzovoorts -veilig en ver weg van alle tweede, derde, vierde en vijfde klassers, inclusief de kans op opmerkingen als ”waar gaat die tas met die brugpieper naar toe”- gestald werden. Alle ”brugpiepers” ontdekten daar wat mobieltjes waren, wat een schoolfeest nou inhield en wat alcohol drinken en roken nou doorgaans opleverde behalve een kater en misselijkheid.

Ook al was ik net een mager aantal dagen ontsnapt uit het ziekenhuis, met veel plezier heb ik voorgedragen. Ik kreeg de ruimte om te vertellen over de grasmaaiers, die tijdens de allereerste introductiedagen, de oorzaak van de blos op mijn wangen waren. Vrolijk gingen de mannen op de grasmaaiers die hele eerste introductieweek door, niet wetend dat ze bij een pubermeisje dat niet wilde opvallen tijdens haar eerste week als ”brugpieper” een astma aanval veroorzaakten. Ondanks dat ik er al gauw alternatief uit zag, gaten in broeken knipte, een neuspiercing nam en mijn oren vol piercte, was ik best braaf. Terwijl ik achter de bar stond op het schoolfeest, schonk ik netjes fris in, waar de andere meiden stiekem achtergebleven alcohol achter de bar ontdekten, en deze ijverig bij tapten in de sinas, cola en ranja.

De voordracht maakte volgens mij wel indruk, want later ontdekte ik dit fijn geschreven stukje:

”Een redelijk aantal dappere belangstellenden was bereid om warm ingepakt de barre omstandigheden per fiets te trotseren. En zo hoort het ook. Een poëet weet nu eenmaal als geen ander dat het leven geen lolletje is.
Dichteres Laura Mijnders kwam met de verrassende mededeling dat het gebouw waarin ze nu optrad, hetzelfde optrek-je was waarin ze vroeger één van haar  tienerjaren sleet.
Maar toen als leerling. Ze verraste met haar spontane inbreng door behalve gedichten ook nog met leuke verhalen over haar vroegere belevenissen op deze school aan te komen.
Vele ontboezemingen kwamen aan bod.” (Bron: Asser journaal.nl)

En het was koud! Maar heerlijk, nu kon ik vol trots deze momenten van schaamte uitbuiten, als dertienjarige had ik nooit gedacht dit ooit te durven. Ik was een apart schepsel, hoewel vriendelijk, toch een einzelgänger. Wat dat betreft een hele make-over, van toen naar nu. Juist het voordragen heeft me door de jaren heen daarbij enorm geholpen. Om normaal te worden? Nee. Maar wel om niet meer bang te zijn voor astma aanvallen.

Wat staat er verder nog op het programma de komende tijd? In ieder geval ben ik gevraagd om wat te gaan doen tijdens het voorprogramma van Noord Houdt Woord, het literaire boekenfeest van het Noorden. Het belooft een leuke middag te worden, met een aantal voordrachten, wat muziek en een borrel. Kom dus lekker achteruit zitten in Groningen op vrijdag 7 maart van 14.30 tot 16.00 uur, bij boekhandel van der Velde. Voor meer info, check de site van Noord Houdt Woord. (http://noordhoudtwoord.nl/)

Verder bestaat de site in mei één jaar! Wie een beetje jarig is, moet natuurlijk ook een beetje trakteren. Helaas geen taart, geen patat, maar wel leuke prijzen! Wat moet je doen? Deel mijn site via facebook of twitter en maak kans op 1. Een diner, door ondergetekende bereidt, 2. een voordracht aan huis, of 3. Een handgeschreven gedicht op maat.  De uitslag zal in mei bekend worden gemaakt!

En nu: Tijd voor wat plaatjes bij al die tekst. Omdat het wel afwisselend moet blijven.

Foto: voor Laura die prachtig was in haar oudeschool

(Foto: Ineke Heijting)

(Foto Adrie Krijgsman)

Laura Mijnders

1991, Hardenberg. Zoekt, schrijft 's nachts tussen de bomen door. Tattoomevrouw, afgestudeerd Ervaringsdeskundige in de Zorg en ernstig fan van de Muppets.