Skip to main content

April 2019 – Maart 2023

Project Dichter bij het Verleden
Een vervolg op het project Dichten met Oma

In een maatschappij die onderhevig is aan verandering, is eenzaamheid onder ouderen een belangrijk aandachtspunt. Tijdens deelname aan het project ‘Dichten met Oma’ te Groningen, raakten dichters Gerard Rozeboom, Laura Mijnders, Rob Rosendahl en Remda Spoelstra geïnspireerd door de verhalen, gedichten en de aandacht voor elkaar.

Oudere medemensen hebben vaak inspirerende verhalen over hun verleden en het heden te vertellen. Wijze lessen, unieke ervaringen en persoonlijke overwinningen. Waardevolle verhalen die niet verloren mogen gaan. Juist deze verhalen willen wij voort laten leven door middel van gedichten. Gedichten, die in samenwerking met de oudere in kwestie, geschreven worden.

Ons doel is aandacht en bewustwording rondom eenzaamheid onder ouderen te creëren. Met behulp van dit project, hopen we de oudere medemens uit hun isolement te halen en hun verhalen in dichtvorm weer te geven/vast te leggen. Hier betrekken we een aantal andere collega dichters bij, zodat een groot deel van de ouderen in de provincie Groningen kunnen bereiken. Wij hebben een ruim netwerk aan dichters die zich bereid tonen mee te werken aan dit project.

Veel ouderen zijn verhalenvertellers. Dichters zijn dat ook: Ze zijn altijd op zoek naar nieuwe inspiratie bronnen. Het project ‘Dichter bij het verleden’ is erop uit om de verhalen op te zoeken, de dialoog tussen jong en oud te starten en ouderen en dichters te inspireren om nieuwe ontmoetingen aan te gaan. Inmiddels zijn de bundels: Dichter bij het Verleden in het Oldambt en Dichter bij het Verleden in Midden-Groningen een feit. Deze laatste bundel werd in maart 2023 op feestelijke wijze gepresenteerd in Borg Welgelegen.

De bundel kopen? Neem contact met Laura op via het contactformulier!